Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sean Connery

22. 11. 2008

Sean Connery
nar. 25.08.1930
Edinburgh, Midlothian, Skotsko

Biografie

Sean se narodil ve skotském Edinburghu a nejprve hrál malé úlohy ve filmu a v televizi, dokud nepotkal roli, na níž postavil svou kariéru. Když přijal roli agenta 007 Jamese Bonda v nízkorozpočtovém britském snímku Dr. No, odstartoval tím jednu z nejdelších sérií ve filmové historii. Hrál Bonda ještě v Z Ruska s láskou, Goldfinger, Thunderball, Žiješ pouze dvakrát, Diamanty jsou věčné a Nikdy neříkej nikdy.

Hrál i ve spoustě jiných filmů, počínaje Hitchcockovým Marnie, přes Vraždu v Orient Expresu, Jméno Růže, Indiana Jonese a poslední křížovou výpravu až k takovým snímkům jako Ruský dům či Šaman. V roce 1996 byl protihráčem Nicholase Cage v kultovním snímku Skála. Namluvil také postavu animovaného draka ve filmu Dračí srdce.

V roce 1987 získal Zlatý glóbus a Oscara za vedlejší mužskou roli ve filmu Nedotknutelní a je nositelem nejrůznějších dalších ocenění. V roce 1999 byl povýšen britskou královnou do šlechtického stavu a má právo používat titul Sir.


Filmografie

2008    Indiana Jones 4
2003    Liga výjimečných
2000    Osudové setkání
1999    Past
1998    Mstitelé
           Podoby lásky / Srdce ti napoví
           "30 Years of Billy Connolly"
1996    Dračí srdce
           Skála
1995    První rytíř
           Vražedné alibi
1994    "Highlander: The Animated Series"
           Správný muž v Africe / Správný chlap v Africe
1993    Vycházející slunce
1992    Šaman
1991    Highlander II / Highlander II - Síla kouzla
           Král zbojníků Robin Hood / Robin Hood: Král zbojníků
1990    Hon na ponorku
           Ruský dům
1989    Indiana Jones a poslední křížová výprava
           Rodinný podnik
1988    Můj život bez tebe
           Pevnost / Caldwellův případ
1987    Neúplatní / Nedotknutelní
1986    Bonds Are Forever (video film)
           Highlander
           Jméno růže
1983   Nikdy neříkej nikdy
1982    Pět dní jednoho léta
           Sword of the Valiant: The Legend of Sir Gawain and the Green Knight
           Wrong Is Right
1981    Outland
           Zloději času / Bandité času
1979    American Film Institute Salute to Alfred Hitchcock, The (TV film)
           Kuba
           Meteor
           První velká vlaková loupež / Velká vlaková loupež
1977    Příliš vzdálený most / Vzdálený most
1976    Další muž
           Robin a Mariana
1975    Muž, který chtěl být králem
           Vítr a lev
           Výkupné
1974    Vražda v Orient expresu
           Zardoz
1973    Offence, The
1971    Andersonovy nahrávky
           Červený stan
        1971   Diamanty jsou věčné
1970    Molly Maguires
1969    Male of the Species (TV film)
1968    Shalako
1967    Žiješ jenom dvakrát
1966    Krásné šílenství
           Un monde nouveau
1965    Pahorek
           Thunderball
1964    Goldfinger
           Marnie
           Woman of Straw
1963    Srdečný pozdrav z Ruska
1962    Dr. No
           Nejdelší den
1961    Anna Karenina (TV film)
           Frightened City, The
           On the Fiddle
1960    "Age of Kings, An"
           Colombe (TV film)
           Without the Grail (TV film)
1959    Darby O'Gill and the Little People
           Square Ring, The (TV film)
           Tarzanovo největší dobrodružství
1958    Another Time, Another Place
           Women in Love (TV film)
1957    Action of the Tiger
           Anna Christie (TV film)
           Hell Drivers
           No Road Back
           Time Lock
1955    Lilacs in the Spring